LEMON RICE RECIPE
source from : AFC/Sapna Anand
serves : 4
Lemon compliments every dish, giving it a kick. Lemon rice originated from South India. The lemon gives the rice a fresh and tangy flavour that will leave you wanting more. This recipe is perfect when you are in a hurry because it is easy to put together in a short amount of time. You can use any plain rice to make this dish.
Ingredients :
2 tbsp vegetable oil
2 cups plain cooked rice
3 tbsp raw peanuts
1 tsp mustard seeds@biji sawi
2 medium-sized onions
1 large clove garlic, peeled
2 green chillies
1 stalk curry leaves
1/2 tsp tumeric powder
Zest and juice of one lemon
Coriander leaves for garnishing
1 kaffir lime leaf@daun limau purut (optional), slice thinly
Salt for seasoning
Method :
1. Finely chop onions and garlic and slit the green chillies lengthwise.
2. Zest the lemon and squeeze the juice out of it and set aside.
3. Heat the skillet on low heat and add in the oil.
4. Add peanuts and roast them for about 5-7 minutes, then add mustard seeds.
5. Add the garlic, chillies and curry leaves.
6. Stir for a minute, then add the onions and saute until the onions soften.
7. Add tumeric powder and salt for seasoning. Stir well for a minute.
8. Add the cooked rice, lemon juice and lemon zest. Stir well.
9. Garnish with coriander leaves and very finely chopped kaffir lime leaves.
KURMA TELUR KENTANG
sumber : Majalah RASA Ogos 2018
Bahan-Bahan :
5 biji telur ayam ~ rebus & kupas kulitnya
200 ml santan kotak
1 cawan air
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 biji kentang ~ buang kulit & belah empat
1/2 batang lobak merah ~ potong memanjang
2 biji cili hijau ~ belah dua tanpa putus
2 biji cili merah ~ belah dua tanpa putus
1 biji bawang Holland ~ belah empat
1 biji tomato ~ belah empat
1 keping asam gelugor
Sedikit daun ketumbar ~ hiris kasar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam & gula secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Bahan Hirisan :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
Bahan Rempah Penumis :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara Memasak :
1. Cucuk-cucuk telur rebus dengan garfu kemudian ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis bersama bahan hirisan sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan serbuk ketumbar dan dibancuh dengan sedikit air.
4. Kacau rata sehingga pecah minyak, masukkan kentang dan lobak merah, asam gelugor serta air.
5. Setelah mendidih dan kentang dan lobak merah empuk, masukkan santan dan telur.
6. Kecilkan api dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
7. Setelah kuah pekat, masukkan hirisan bawang besar, tomato serta cili hijau dan merah.
8. Kacau seketika dan masukkan daun ketumbar. Tutup api dan kurma telur sedia dihidangkan.
Nota : Lauk-pauk untuk resipi Nasi Lemon boleh gunakan resipi pilihan ikut citarasa anda...
Ayam goreng
No comments:
Post a Comment