Saturday, January 26, 2019
KAILAN IKAN MASIN...
KAILAN IKAN MASIN
sumber : Surianti Ramli
Bahan-Bahan :
2 ikat sayur kailan ~ dicuci bersih & dipotong
5 ulas bawang putih ~ diketuk
1 labu bawang besar ~ dipotong baji
2 biji cili merah ~ dihiris
2 keping ikan tenggiri jeruk ~ dibersihkan & dipotong kecil
1 biji limau kasturi ~ diperah ambil jusnya
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya, goreng ikan tenggiri jeruk sehingga sedikit garing. Masukkan bawang putih, kacau rata sehingga harum baunya.
2. Masukkan sedikit air dan sos tiram. Biarkan mendidih sekejap.
3. Masukkan kailan bersama bawang besar dan cili merah serta air perahan limau kasturi. Kacau rata sebentar.
4. Tutup api, sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment