KEK MARBLE KELADI
sumber : FB@Resepi Kek Berhantu...
Bahan-Bahan :
170 gm mentega, dicairkan
170 gm gula halus@gula kastor
170 gm tepung kek@superfine
4 biji telur gred A
1 sudu besar ovallet
2 sudu besar susu tepung (apa-apa jenama pun boleh)
2 sudu besar pes keladi (saya guna 2 sudu teh)
Sedikit pewarna ungu (optional)
Cara-Cara :
1. Cairkan mentega (ketepikan biar sejuk).
2. Pukul gula, tepung, telur, ovallet dan susu tepung sampai kembang@menjadi putih.
3. Masukkan mentega yang dicairkan tadi dengan menggunakan spatula sahaja. Kacau sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian biarkan kosong, 1 bahagian lagi masukkan pes keladi tadi dan sedikit pewarna ungu (jika suka), kacau-kacau sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8"x 8" persegi, digris dengan sedikit mentega dan dialas dengan kertas serap minyak. Buat corak marble iaitu selang-seli setiap adunan hingga selesai.
6. Bakar pada suhu 160'/170'C selama 45 minit (bergantung pada oven masing-masing).
huurm sedap kek marble. tapi ni first time CT tengok yang keladi.
ReplyDeletehehehe.. salam kenal. CT follow sini =)
Salam kenal jua Siti..memang sedap kek ni, gebu, cuba la..
ReplyDeleteSalam kenal jua Siti..memang sedap & gebu kek ni, cuba la
ReplyDelete