KEK PISANG

Sunday, January 13, 2019

SAMBAL GORENG BUNGA KANTAN IKAN SARDIN...









SAMBAL GORENG BUNGA KANTAN
IKAN SARDIN
sumber :    Majalah RASA Disember 2018




Bahan-Bahan :

500  gm  ikan sardin  ~  potong dua atau tiga, bersihkan & tos
2  kuntum  bunga kantan  ~  hiris
6  ulas  bawang merah  ~  hiris
1  sudu makan  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menggoreng & menumis


Bahan Kisar :

1  biji  bawang besar
2  ulas  bawang putih
15  biji  cili padi


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam halus.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak, setelah panas masukkan ikan.  Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
3.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
4.  Tumiskan hirisan bawang merah bersama bahan kisar hingga wangi dan garing.
5.  Masukkan air asam jawa dan perasakan tumisan dengan garam dan gula secukup rasa.
6.  Kecilkan api, kemudian masukkan ikan goreng tadi, gaul rata.
7.  Seterusnya taburkan hirisan bunga kantan, gaul rata.  Tutup api.
8.  Sambal ikan sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment