Tuesday, January 29, 2019
IKAN TENGGIRI MASAK CUKA...
IKAN TENGGIRI MASAK CUKA
sumber : Majalah RASA Mei 2017...
Bahan-Bahan :
3 keping ikan tenggiri ~ dilumur sedikit garam & kunyit
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 cm halia ~ dihiris
1 biji cili merah ~ dibelah dua
1 biji cili hijau ~ dibelah dua
1 biji tomato ~ dibelah empat (tak letak)
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu makan cuka
1 sudu teh biji sawi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Air secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili hijau, tomato dan biji sawi sehingga wangi dan layu.
3. Kemudian masukkan air dengan secukupnya. Biarkan mendidih.
4. Masukkan cuka, serbuk kunyit, garam dan gula dengan secukupnya.
5. Masukkan ikan dan gaul rata. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment