KEK PISANG

Tuesday, January 29, 2019

IKAN TENGGIRI MASAK CUKA...








IKAN TENGGIRI MASAK CUKA
sumber :    Majalah RASA Mei 2017...




Bahan-Bahan :

3  keping  ikan  tenggiri  ~  dilumur sedikit garam & kunyit
1  biji  bawang besar  ~  dipotong baji
3  ulas  bawang putih  ~  dihiris
2  cm  halia  ~  dihiris
1  biji  cili merah  ~  dibelah dua
1  biji  cili hijau  ~  dibelah dua
1  biji  tomato  ~  dibelah empat  (tak letak)
Sedikit serbuk kunyit
2  sudu makan  cuka
1  sudu teh  biji sawi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dan goreng ikan sehingga garing.  Angkat dan toskan minyak.
2.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili hijau, tomato dan biji sawi sehingga wangi dan layu.
3.  Kemudian masukkan air dengan secukupnya.  Biarkan mendidih.
4.  Masukkan cuka, serbuk kunyit, garam dan gula dengan secukupnya.
5.  Masukkan ikan dan gaul rata.  Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment