Saturday, January 5, 2019
IKAN KERISI TUMIS ASAM...
IKAN KERISI TUMIS ASAM
sumber : yatiememories...
Bahan-Bahan :
5 ekor ikan kerisi atau ikan apa-apa pun boleh
1 batang serai ~ dititik
2 sudu makan asam jawa ~ dibancuh bersama 1/2 cawan air
Garam & sedikit gula
Sedikit serbuk kunyit untuk goreng ikan
Minyak masak secukupnya
1 cawan air atau secukupnya
Bahan Hiris : (bahan-bahan ini saya kisar jer)
2 tangkai cili hijau/merah
6 tangkai cili padi
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Memasak :
1. Siang ikan, cuci bersih dan toskan. Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris tadi, masukkan juga serai yang dititik tadi.
3. Setelah wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika perlu. (ikut selera masing-masing yang nak kuah banyak atau sikit).
4. Masukkan ikan yang telah digoreng separuh masak tadi dan gaul sebentar. Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment