KEK PISANG

Saturday, January 5, 2019

IKAN KERISI TUMIS ASAM...








IKAN KERISI TUMIS ASAM
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

5  ekor  ikan kerisi atau ikan apa-apa pun boleh
1  batang  serai  ~  dititik
2  sudu makan  asam jawa  ~  dibancuh bersama 1/2 cawan air
Garam & sedikit gula
Sedikit serbuk kunyit untuk goreng ikan
Minyak masak secukupnya
1  cawan  air atau secukupnya


Bahan Hiris :  (bahan-bahan ini saya kisar jer)

2  tangkai  cili hijau/merah
6  tangkai  cili padi
1  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih
2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Siang ikan, cuci bersih dan toskan.  Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit.  Goreng hingga separuh masak.  Angkat, toskan dan ketepikan dulu.

2.  Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris tadi, masukkan juga serai yang dititik tadi.

3.  Setelah wangi, masukkan air asam jawa.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Tambahkan sedikit air lagi jika perlu.  (ikut selera masing-masing yang nak kuah banyak atau sikit).

4.  Masukkan ikan yang telah digoreng separuh masak tadi dan gaul sebentar.  Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment