SIRA UBI KAYU
sumber : intaidapurfha/linapg/kaknoor@secubitgaram...
Bahan-Bahan :
500 gm ubi kayu
1/3 cawan gula nisan/gula kabung/merah (sesuaikan kemanisan)
2 sudu besar gula pasir (sesuaikan kemanisan)
2 helai daun pandan ~ disimpul
Sedikit serbuk kayu manis (jika suka)
Secubit garam
Air secukupnya
Cara-Cara :
1. Bersihkan ubi kayu, dibuang kulit dan potong kecil untuk memudahkan proses merebus dan juga supaya gula mudah menyerap rata dalam ubi.
2. Rebus ubi kayu dalam air yang menutupi paras ubi sehingga empuk.
3. Keluarkan air rebusan dan tinggalkan lebih kurang 1 cawan (lebihkan jika ingin kuahnya lebih).
4. Masukkan gula nisan/gula kabung/merah, daun pandan dan garam. Masak sehingga gula hancur dan kuah menjadi pekat/likat. Jika menggunakan gula merah, seeloknya dicairkan secara berasingan dan ditapis dahulu untuk mengasingkan bendasing.
5. Angkat dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment