KEK PISANG

Sunday, January 20, 2019

SIRA UBI KAYU...









SIRA UBI KAYU
sumber :    intaidapurfha/linapg/kaknoor@secubitgaram...




Bahan-Bahan :

500  gm  ubi kayu
1/3  cawan  gula nisan/gula kabung/merah  (sesuaikan kemanisan)
2  sudu besar  gula pasir  (sesuaikan kemanisan)
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
Sedikit serbuk kayu manis  (jika suka)
Secubit garam
Air secukupnya


Cara-Cara :

1.  Bersihkan ubi kayu, dibuang kulit dan potong kecil untuk memudahkan proses merebus dan juga supaya gula mudah menyerap rata dalam ubi.

2.  Rebus ubi kayu dalam air yang menutupi paras ubi sehingga empuk.

3.  Keluarkan air rebusan dan tinggalkan lebih kurang 1 cawan (lebihkan jika ingin kuahnya lebih).

4.  Masukkan gula nisan/gula kabung/merah, daun pandan dan garam.  Masak sehingga gula hancur dan kuah menjadi pekat/likat.  Jika menggunakan gula merah, seeloknya dicairkan secara berasingan dan ditapis dahulu untuk mengasingkan bendasing.

5.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment