APPLE KAYA BALL
sumber : Qasey Honey...
Bahan-Bahan :
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam halus
125 gm mentega, suhu bilik
75 gm gula kastor
200 ml susu segar
3 biji telur gred A
1 sudu kecil perisa epal
1 sudu kecil pewarna hijau
1 tin kecil kaya original
Cara-Cara :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.
2. Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan garam halus kemudian diayak. Ketepikan.
3. Di dalam mangkuk pengadun satukan mentega bersama gula kastor dan putar dengan kelajuan paling perlahan sehingga gula larut dan adunan sebati.
4. Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul.
5. Tambahkan pula pewarna hijau dan perisa epal sambil terus diputar rata.
6. Masukkan pula tepung gandum, serbuk penaik dan garam yang telah diayak berselang-seli dengan susu segar sambil dikaupbalik rata. Akhiri proses dengan susu segar.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Masukkan juga kaya ke dalam piping bag.
8. Kemudian panaskan acuan kuih cara atau bahulu cermai.
9. Apabila acuan telah panas, sapukan minyak supaya mudah tanggal dari acuan dan kaya ball tidak melekat.
10. Kemudian paipkan adunan separuh dari acuan tadi. Paipkan pula inti kaya. Tutupkan semula dengan adunan epal.
11. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga kaya ball masak sempurna.
No comments:
Post a Comment