KEK PISANG

Monday, February 25, 2019

GULAI AYAM DAUN KESUM...








GULAI AYAM DAUN KESUM
sumber :    ruzita's kitchen...




Bahan-Bahan :

400  gm  ayam
1  ikat  daun kesum
8  biji  bendi  (saya tambah)
1  keping  asam gelugor
1  sudu besar  serbuk kunyit
1  sudu besar  gula
1/2  sudu besar  garam kasar
1  cawan  santan pekat
1.5  liter  air


Bahan Kisar :

4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
5  tangkai  cili kering
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Masukkan bahan kisar dan air ke dalam periuk.
2.  Masukkan ayam, garam, gula, asam gelugor dan serbuk kunyit.
3.  Masak sehingga ayam empuk.
4.  Bila mendidih dan ayam empuk, masukkan santan, bendi dan daun kesum.
5.  Kacau sehingga mendidih dan bendi sedikit layu/masak.
6.  Sesuaikan rasa.  Sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment