Wednesday, February 20, 2019
SAMBAL TEMPE GORENG DENGAN IKAN BILIS...
SAMBAL TEMPE GORENG
DENGAN IKAN BILIS
sumber : Majalah RASA Februari 2018...
Bahan-Bahan :
2 keping tempe ~ dipotong sederhana nipis
250 gm ikan bilis atau secukupnya
3 sudu makan pes cili kering
5 biji bawang kecil ~ ditumbuk atau dikisar
1 keping asam gelugor
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan goreng tempe dan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan biarkan ia sejuk.
2. Tumiskan pes cili kering sehingga garing dan masukkan bawang kecil dan biarkan seketika.
3. Masukkan asam gelugor, garam dan gula secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis dan digaul rata.
NOTA : Sambal ini juga boleh dijadikan untuk sarapan dimakan bersama roti...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment