KEK PISANG

Wednesday, February 20, 2019

KRIF PUFF COKLAT...








KRIM PUFF COKLAT
sumber :    Qasey Honey...
hasil :    anggaran 23-24 pieces




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
2  sudu besar  serbuk koko
1  cawan  air
1/2  sudu teh  garam
1  sudu besar  gula
1/2  cawan  mentega tanpa garam  (125 gm)
4  biji  telur  (saya guna gred A)


Cara-Cara :

1.  Ayak tepung dan serbuk koko.  Ketepikan.

2.  Dalam periuk panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur, tepung dan serbuk koko sehingga mentega cair.  Tutup api.

3.  Masukkan campuran tepung, serbuk koko sekaligus dan kacau sehingga sebati.

4.  Biarkan suam seketika.  Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.  Pastikan adunan likat dan boleh dipaip.

5.  Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paipkan di atas dulang pembakar yang di alas dengan baking paper yang di gris.

6.  Bakar selama 25 minit pada suhu 210'C.  Keluarkan dari oven dan sejukkan.

7.  Potong krim puff di bahagian tengah, paipkan dengan chocolate ganache.


Chocolate Ganache :

100  ml  double-cream/whipping cream (dairy)
250  gm  coklat masakan  ~  cincang halus
1  sudu besar  golden syrup
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

Double-boil whipping cream sehingga hampir mendidih (pastikan jangan sampai mendidih).  Tambahkan coklat masakan, golden syrup dan esen vanilla, kacau rata dan sebati.  Bila semua dah cair dan sebati, angkat dan sejukkan.









KRIM PUTAR
sumber :    Azie Kitchen...


Bahan-Bahan :

1  cawan  heavy whipping cream atau double cream  (240 ml)
1/2  sudu teh  pure vanilla extract
1 1/2  sudu besar  gula halus atau secukup rasa


Cara-Cara :

Di dalam mangkuk, masukkan whipping cream, vanilla dan gula.  Kacau sebati.  Tutup dengan plastik dan sejukkan mangkuk serta whisk di dalam peti sejuk selama 15 minit.  Setelah sejuk, putar sehingga ianya kembang dan kental bertanduk.  Siap untuk digunakan.



No comments:

Post a Comment