PUDING ROTI EPAL
sumber : buatoranglapo.com
Bahan-Bahan :
8 keping roti ~ dipotong dadu
3 biji telur (saya guna gred A)
60 gm mentega
75 gm gula kastor
200 ml susu cair
350 ml susu segar
1 biji epal Fuji ~ dikupas & dihiris
Kismis secukupnya
Cara-Cara :
1. Pukul telur, gula dan mentega sehingga gula larut.
2. Masukkan susu cair dan susu segar. Pukul sebentar sehingga sebati. Ketepikan.
3. Susun separuh potongan roti di dalam loyang 8 x 8 inci (saya guna aluminium foil) sebagai dasar puding. Kemudian susunkan epal dan taburkan kismis. Susun kesemua lebihan roti di atas epal.
4. Tuangkan adunan telur dan susu tadi di atas roti. Rehatkan selama 15-30 minit.
5. Panaskan oven pada suhu 170'C.
6. Bakar di dalam oven selama 45-50 minit mengikut oven masing-masing.
7. Biarkan sejuk seketika barulah dihidangkan.
NOTA : Puding ini sedap dimakan semasa sejuk (letakkan di dalam peti ais). Susu cair boleh digantikan dengan krim putar.
No comments:
Post a Comment