KEK PISANG

Friday, February 8, 2019

PUDING KARAMEL PANDAN...








PUDING KARAMEL PANDAN
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

4  biji  telur gred A
1  tin  susu cair  (400 ml)
150  ml  air biasa
4  sudu besar  gula pasir
1  sudu kecil  esen vanilla
2  sudu kecil  pasta pandan


Bahan Karamel :

5  sudu besar  gula pasir
2  sudu besar  air


Cara-Cara :

1.  Sediakan karamel @ gula hangus :   masukkan gula pasir dan air ke dalam kuali.  Hanguskan sehingga keperangan kemudian tuangkan terus ke dalam loyang (8 inci, saya guna 5 biji acuan ramekin yang digris sedikit dengan minyak).  Sejukkan.

2.  Dalam mangkuk, satukan kesemua bahan puding.  Kacau perlahan jangan sampai berbuih.

3.  Pukul sekadar pecah kuning telur serta sebati dan masukkan pasta pandan.

4.  Kemudian tapiskan dan tuangkan ke dalam loyang berisi karamel.

5. Kukus  selama 45 minit atau sehingga masak.

6.  Sejukkan kemudian terbalikkan di atas piring hidangan.  Potong dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment