PUDING BUAH KIWI
sumber : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
5 gm serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 1/2 sudu besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 helai daun pandan ~ disimpul
2-3 titik pewarna hijau epal
2 biji buah kiwi yang telah masak ranum *
125 ml air * ( * dikisar )
Cara-Cara :
1. Dalam periuk, satukan air, gula, daun pandan, pewarna hijau epal dan serbuk jelly, kacau sehingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih.
2. Alihkan periuk dari api, keluarkan daun pandan. Tuangkan puree buah kiwi tadi dan kacau dengan whisk sehingga rata, kemudian masukkan susu cair, kacau sehingga sebati. Isikan dalam bekas sesuai, biarkan sehingga hilang wap panasnya.
3. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit - 1 jam atau sehingga keras. Hidangkan dingin sebagai pencuci mulut, jika suka boleh juga dimakan bersama susu cair dan buah-buahan segar.
No comments:
Post a Comment