KEK PISANG

Thursday, February 14, 2019

IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...









IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber :    Majalah SAJI Januari 2018




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kembung  (saya guna 5 ekor ikan sardin)
1  helai  daun limau purut  ~  dicarik/dihiris
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Kisar :

6  tangkai  cili hijau
4  tangkai  cili padi
1  batang  serai
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar.  Kisarkan sehingga halus.

3.  Ambil sedikit minyak gorengan ikan dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.

4.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

5.  Kemudian masukkan pula daun limau purut.  Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang digoreng tadi. 

6.  Hidangkan.

No comments:

Post a Comment