Thursday, February 14, 2019
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber : Majalah SAJI Januari 2018
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kembung (saya guna 5 ekor ikan sardin)
1 helai daun limau purut ~ dicarik/dihiris
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Kisar :
6 tangkai cili hijau
4 tangkai cili padi
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar. Kisarkan sehingga halus.
3. Ambil sedikit minyak gorengan ikan dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian masukkan pula daun limau purut. Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang digoreng tadi.
6. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment