Thursday, February 28, 2019
STEW AYAM...
RESIPI STEW AYAM
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ potong ikut suka
4 ulas bawang merah ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
1/2 inci halia ~ hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam biji ~ tumbuk kasar
Garam & serbuk perasa secukupnya
1 biji ubi kentang ~ potong 4
1 batang lobak merah ~ potong baji (saya ganti dengan 2 batang celery ~ dipotong serong)
1 biji bawang besar ~ potong 4
Air secukupnya
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Tumis bahan penumis (kayu manis, bunga lawang) dan bawang merah, bawang putih serta halia yang dihiris nipis sehingga wangi. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.
2. Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air atau secukupnya, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk. (Masukkan celery akhir sekali, jika guna).
3. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng. (Tak letak sebab tiada stok).
4. Hidangkan.
NOTA : Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti Chicken Pie. Sebaiknya ubi kentang & lobak merah direbus dahulu untuk proses mempercepatkan masakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment