KEK PISANG

Thursday, February 28, 2019

STEW AYAM...







RESIPI STEW AYAM
sumber :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  potong ikut suka
4  ulas  bawang merah  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  hiris
1/2  inci  halia  ~  hiris
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2-3  sudu besar  tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam biji  ~  tumbuk kasar
Garam & serbuk perasa secukupnya
1  biji  ubi kentang  ~  potong 4
1  batang  lobak merah  ~  potong baji  (saya ganti dengan 2 batang celery ~  dipotong serong)
1  biji  bawang besar  ~  potong 4
Air secukupnya
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan penumis (kayu manis, bunga lawang) dan bawang merah, bawang putih serta halia yang dihiris nipis sehingga wangi.  Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.

2.  Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah, bawang besar dan dikacau rata.  Masukkan sedikit air atau secukupnya, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa.  Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk.  (Masukkan celery akhir sekali, jika guna).

3.  Sesuaikan rasa dan kepekatannya.  Tabur daun sup dan bawang goreng.  (Tak letak sebab tiada stok).

4.  Hidangkan.

NOTA :   Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti Chicken Pie.  Sebaiknya ubi kentang & lobak merah direbus dahulu untuk proses mempercepatkan masakan.





No comments:

Post a Comment