Friday, February 8, 2019
MASAK LEMAK IKAN TENGGIRI...
MASAK LEMAK IKAN TENGGIRI
sumber : Majalah SAJI Mei 2012...
Bahan-Bahan :
4 keping ikan tenggiri
8 tangkai cili api ~ tumbuk
1 inci kunyit hidup ~ tumbuk
2 batang serai ~ ketuk
3 ulas bawang merah ~ tumbuk
1 inci lengkuas ~ ketuk
1 biji tomato ~ belah 4/6 (saya tambah)
Santan secukupnya
1 helai daun kunyit ~ dihiris/dicarik
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Masukkan ikan, cili api dan kunyit hidup yang ditumbuk, serai, lengkuas, bawang merah yang ditumbuk ke dalam periuk.
2. Masukkan sedikit santan cair.
3. Bila menggelegak, masukkan santan pekat, tomato dan garam.
4. Biarkan mereneh seketika. Kemudian masukkan daun kunyit sebelum api dimatikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment