KEK PISANG

Friday, February 8, 2019

MASAK LEMAK IKAN TENGGIRI...








MASAK LEMAK IKAN TENGGIRI
sumber :    Majalah SAJI Mei 2012...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri
8  tangkai  cili api  ~  tumbuk
1  inci  kunyit hidup  ~  tumbuk
2  batang  serai  ~  ketuk
3  ulas  bawang merah  ~  tumbuk
1  inci  lengkuas  ~  ketuk
1  biji  tomato  ~  belah 4/6  (saya tambah)
Santan secukupnya
1  helai  daun kunyit  ~  dihiris/dicarik
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan ikan, cili api dan kunyit hidup yang ditumbuk, serai, lengkuas, bawang merah yang ditumbuk ke dalam periuk.
2.  Masukkan sedikit santan cair.
3.  Bila menggelegak, masukkan santan pekat, tomato dan garam.
4.  Biarkan mereneh seketika.  Kemudian masukkan daun kunyit sebelum api dimatikan.




No comments:

Post a Comment