KEK PISANG

Friday, February 1, 2019

MASAK AIR SAYUR PETOLA...








MASAK AIR SAYUR PETOLA
BERSAMA UDANG
sumber :    Majalah RASA Mei 2017




Bahan-Bahan :

1  biji  petola  ~  kupas & hiris
4  ulas  bawang merah  ~  dihiris halus
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris halus
2  sudu makan  udang kering  ~  direndam dalam air
15  gm  suhun  ~  direndam  (saya ganti dengan telur sebiji)
1  biji  cili merah  ~  dihiris
500  ml  air
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan sayur petola.  Rebus sehingga petola agak lembut.

2.  Kemudian masukkan udang kering dan suhun/telur yang dipukul sedikit dengan garfu.

3.  Perasakan dengan garam secukupnya dan masak sebentar.  Matikan api dan bolehlah diangkat.

4.  Taburkan hirisan cili merah dan sedia dinikmati.

Info :   Selain udang kering, boleh juga menggunakan udang segar untuk rasa yang lebih enak...





FRIED TEMPEH WITH CHILLI SAUCE

Suka membuat resipi tempeh ini sebagai kudapan  atau dimakan bersama nasi panas..sangat sedap!!!

No comments:

Post a Comment