MASAK AIR SAYUR PETOLA
BERSAMA UDANG
sumber : Majalah RASA Mei 2017
Bahan-Bahan :
1 biji petola ~ kupas & hiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris halus
2 ulas bawang putih ~ dihiris halus
2 sudu makan udang kering ~ direndam dalam air
15 gm suhun ~ direndam (saya ganti dengan telur sebiji)
1 biji cili merah ~ dihiris
500 ml air
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan sayur petola. Rebus sehingga petola agak lembut.
2. Kemudian masukkan udang kering dan suhun/telur yang dipukul sedikit dengan garfu.
3. Perasakan dengan garam secukupnya dan masak sebentar. Matikan api dan bolehlah diangkat.
4. Taburkan hirisan cili merah dan sedia dinikmati.
Info : Selain udang kering, boleh juga menggunakan udang segar untuk rasa yang lebih enak...
FRIED TEMPEH WITH CHILLI SAUCE
Suka membuat resipi tempeh ini sebagai kudapan atau dimakan bersama nasi panas..sangat sedap!!!
No comments:
Post a Comment