POPIA INTI SEDAP : POPIA
BURGER BERKEJU
sumber : salamisimon1.blogspot.com
hasil : 32 keping
Bahan-Bahan :
Kulit popia secukupnya
1 biji putih telur
Minyak masak
Secubit garam/perasa pilihan ~ jika perlu
Bahan-Bahan Inti :
6 keping burger daging ~ dihancurkan
1 cawan hirisan lobak merah
1 cawan jagung dalam tin (saya ganti dengan hirisan kobis)
1 labu bawang besar ~ cincang
3 ulas bawang putih ~ cincang
3 sudu makan keju parmesan
200 gm keju cheddar ~ diparut
Cara-Cara :
1. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang putih serta bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan burger daging, lobak merah dan jagung/kobis. Gaul sebati.
3. Tambahkan keju parmesan dan keju cheddar. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
4. Jika suka masin boleh tambahkan garam, tapi saya tak tambah sebab burger dan keju sudah cukup rasa.
5. Letakkan inti secukupnya di atas sehelai kulit popia, lipat kiri dan kanan dan seterusnya gulung serta lekatkan di hujungnya dengan sedikit putih telur.
6. Goreng popia menggunakan api sederhana panas. Bila warnanya kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. Hidangkan bersama sos pilihan atau enak juga dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment