KEK PISANG

Thursday, February 21, 2019

SINGGANG SERANI...







SINGGANG SERANI MEMIKAT SELERA
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan tuna@tongkol putih saiz sederhana, kerat & cuci bersih  (saya guna 3 ekor ikan selar)
1  biji  tomato  ~  belah 6
1  batang  serai  ~  dititik
2  keping  asam gelugor
Air secukupnya
1  kiub  ikan bilis  (optional)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Tumbuk Lumat :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
6  biji  cili padi merah thai
1/2  inci  kunyit hidup
1/2  inci  halia
1/2  inci  lengkuas
3/4  sudu teh  lada hitam biji


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat sehingga berbau harum.  Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Tambahkan asam gelugor dan juga kiub ikan bilis, jika guna.

2.  Masukkan ikan dan biarkan mendidih perlahan.  Tambahkan garam secukup rasa dan secubit gula.  Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap.  Rasa dan jika 'ok' boleh dimatikan api dapur.  Hidangkan bersama nasi hangat.





No comments:

Post a Comment