KEK PISANG

Wednesday, May 22, 2019

APAM GULA HANGUS ...









APAM GULA HANGUS
sumber :    Surianti Ramli




Bahan Gula Hangus :

1  cawan  gula pasir
1  cawan  air panas
2  sudu besar  mentega


***  Panaskan gula pasir dalam kuali sehingga cair keperangan.  Kemudian tuangkan air panas perlahan-lahan.  Masak sehingga mendidih dan gula sebati dengan air.  Masukkan mentega dan biarkan seketika sehingga mentega larut.  Matikan api dan sejukkan.


Bahan Ayak :  (Satukan)

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonat
1  sudu teh  baking powder


Bahan Lain :

2  biji  telur  (saya guna gred A)
1/2  cawan  minyak jagung
2  sudu besar  susu pekat manis
Secubit garam

***   Satukan bahan-bahan ini dan whisk sehingga sebati.


Cara-Cara :

1.  Satukan bahan gula hangus, bahan ayak dan bahan lain dalam mangkuk besar.

2.  Gunakan whisk dan whisk sehingga sebati.

3.  Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis di atas kuih.

4.  Gunakan berus kecil dan sapu acuan dengan sedikit minyak.  Sudukan adunan sehingga memenuhi 3/4 bahagian acuan.

5.  Kukus selama 20 minit, api sederhana.  Bila masak, terbalikkan acuan dan kuih apam akan tanggal sendiri.

No comments:

Post a Comment