APAM GULA HANGUS
sumber : Surianti Ramli
Bahan Gula Hangus :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
*** Panaskan gula pasir dalam kuali sehingga cair keperangan. Kemudian tuangkan air panas perlahan-lahan. Masak sehingga mendidih dan gula sebati dengan air. Masukkan mentega dan biarkan seketika sehingga mentega larut. Matikan api dan sejukkan.
Bahan Ayak : (Satukan)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Bahan Lain :
2 biji telur (saya guna gred A)
1/2 cawan minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis
Secubit garam
*** Satukan bahan-bahan ini dan whisk sehingga sebati.
Cara-Cara :
1. Satukan bahan gula hangus, bahan ayak dan bahan lain dalam mangkuk besar.
2. Gunakan whisk dan whisk sehingga sebati.
3. Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis di atas kuih.
4. Gunakan berus kecil dan sapu acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan sehingga memenuhi 3/4 bahagian acuan.
5. Kukus selama 20 minit, api sederhana. Bila masak, terbalikkan acuan dan kuih apam akan tanggal sendiri.
No comments:
Post a Comment