Friday, May 10, 2019
DAGING KICAP GORENG ...
DAGING KICAP GORENG
sumber : FB@Ilham Dapur ...
Bahan-Bahan :
500 gm daging lembu bahagian peha ~ hiris nipis & goreng hingga masak (saya guna daging batang pinang)
3 biji kentang ~ kupas kulit, potong dadu, goreng & toskan minyaknya
2 sudu makan kicap pekat
1 labu bawang besar ~ potong bulat
1/2 sudu kecil lada putih ~ tumbuk
Secubit garam (jika perlu) & gula secukupnya
Minyak masak
Bahan Tumisan :
1 inci halia ~ hiris halus
3 biji bawang putih ~ hiris
3 biji bawang merah ~ hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau dan layu.
2. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Masukkan daging dan kentang yang digoreng tadi.
4. Tambahkan kicap pekat, gaul rata.
5. Taburkan lada putih, garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar, kacau sekali lagi hingga bawang sedikit layu dan tutup api.
7. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment