ROTI GULUNG SARDIN
sumber : linapg@Teratak Mutiara Kasih
Bahan-Bahan :
Roti putih secukupnya
1 tin kecil sardin Adabi
3 ulas bawang putih ~ dicincang
Secubit garam
1 biji telur ~ dipukul sedikit
Breadcrumbs@serbuk roti secukupnya (kalau tiada boleh skip)
Minyak masak secukupnya
Cara-Cara :
1. Panaskan minyak masak (anggaran 1 sudu besar), tumis bawang putih hingga garing.
2. Masukkan sardin (bersama kuah) dan lecek sedikit.
3. Gaul rata dan masukkan sedikit garam. Dah siap. Masukkan inti ke dalam bekas, biarkan sejuk sedikit.
4. Sementara itu, gelek/canai roti putih dan buang bahagian tepinya.
5. Letakkan inti sardin dan gulung roti. Sapukan bahagian hujung roti dengan telur (sebagai gam supaya tidak terbuka semasa menggoreng). Buat hingga habis semua roti dan inti.
6. Celup roti ke dalam telur dan golek/salut dengan serbuk roti. Pastikan semua bahagian bersalut rata.
7. Panaskan minyak, goreng guna api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
8. Roti Gulung Sardin sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment