KEK PISANG

Friday, May 24, 2019

IKAN TENGGIRI MASAK CUKA ...









IKAN TENGGIRI MASAK CUKA
sumber :    salamisimon1.blogspot.com




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri  ~  lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit  ~  goreng hingga masak, ketepikan
10  ulas  bawang putih kecil  ~  kupas & biarkan sebiji-sebiji
2  labu  bawang besar  ~  potong baji
3  cm  halia muda  ~  hiris halus
10  biji  cili padi
1  sudu kecil  biji sawi
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  cawan  hirisan timun yang dibuang empulur
1  cawan  hirisan lobak merah
3  sudu besar  cuka makan
3/4  cawan  air
1/2  sudu besar  perencah Maggi Cukup Rasa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan tadi.

2.  Tumis bawang putih, bawang besar bersama halia hingga wangi dan bawang layu.

3.  Masukkan biji sawi, cili padi, lobak merah, timun dan serbuk kunyit.

4.  Gaul sebati dan kemudian tambahkan air.

5.  Apabila air mula mendidih, masukkan ikan tenggiri yang digoreng tadi, perencah Maggi Cukup Rasa dan cuka makan.

6.  Biarkan mendidih seketika dan kemudian sesuaikan rasa dengan menambah garam dan gula secukup rasa.  Padamkan api dapur.

7.  Biarkan sekurang-kurangnya 15 minit supaya semua perasa meresap sebelum dihidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment