Friday, May 24, 2019
IKAN TENGGIRI MASAK CUKA ...
IKAN TENGGIRI MASAK CUKA
sumber : salamisimon1.blogspot.com
Bahan-Bahan :
4 keping ikan tenggiri ~ lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit ~ goreng hingga masak, ketepikan
10 ulas bawang putih kecil ~ kupas & biarkan sebiji-sebiji
2 labu bawang besar ~ potong baji
3 cm halia muda ~ hiris halus
10 biji cili padi
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan hirisan timun yang dibuang empulur
1 cawan hirisan lobak merah
3 sudu besar cuka makan
3/4 cawan air
1/2 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan tadi.
2. Tumis bawang putih, bawang besar bersama halia hingga wangi dan bawang layu.
3. Masukkan biji sawi, cili padi, lobak merah, timun dan serbuk kunyit.
4. Gaul sebati dan kemudian tambahkan air.
5. Apabila air mula mendidih, masukkan ikan tenggiri yang digoreng tadi, perencah Maggi Cukup Rasa dan cuka makan.
6. Biarkan mendidih seketika dan kemudian sesuaikan rasa dengan menambah garam dan gula secukup rasa. Padamkan api dapur.
7. Biarkan sekurang-kurangnya 15 minit supaya semua perasa meresap sebelum dihidangkan bersama nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment