LEMPENG ROTI
sumber : buku resipi 'Zura Miranda'
Bahan-Bahan :
3 keping roti sandwic ~ dibuang kulit & dicarik
1 biji telur (gred A)
200 gm tepung gandum
1 cawan air panas
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara-Cara :
1. Rendamkan roti yang dicarik tadi dengan air panas sehingga kembang. Lenyekkan.
2. Gaulkan roti dengan tepung gandum sehingga menjadi satu adunan.
3. Masukkan telur dan garam secukup rasa dan gaul lagi.
4. Tambahkan air sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
5. Di dalam kuali leper, ratakan sedikit minyak. Tuang satu senduk adunan dan ratakan nipis.
6. Masak sehingga kedua-dua belah garing.
Tip & Cadangan : Sesuai dimakan dengan jem strawberi. (Saya letakkan sedikit pewarna merah jambu, ikut pilihan (jika suka).
Lempeng roti pun ada.. first time tengok :)
ReplyDeleteAda Eyma, sedap..makan dgn jem atau dgn sambal pun sedap..
ReplyDelete