POPIA SAMBAL SIRA PEDAS
IFTAR 10
sumber : resipicitarasawan ...
Bahan-Bahan :
1 paket kulit popia
6 batang crabstick ~ dihiris halus
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah ~ cincang
2 ulas bawang putih ~ cincang
1 sudu besar udang kering ~ rendam & toskan kemudian cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang
Pelekat :
1 sudu besar tepung gandum +
1/2 sudu besar air ~ dibancuh sebati
Cara-Cara :
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga wangi.
2. Masukkan hirisan sengkuang dan carrot.
3. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tumis sehingga sayuran lembut.
5. Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya.
Cara Membuat Popia :
1. Ambil selembar kulit popia, letakkan inti sayur dan hirisan crabstick ditengahnya.
2. Kemudian gulung rapi. Lekatkan hujung dengan pelekat supaya tidak terbuka sewaktu menggoreng.
3. Goreng sehingga keperangan.
4. Setelah siap, gaulkan dengan sambal sira.
5. Taburkan dengan sedikit bijan sangai.
Bahan Sambal Sira Pedas :
15 tangkai cili kering ~ rebus hingga lembut & toskan
1 sudu besar udang kering ~ rendam hingga lembut & toskan
10 ulas bawang putih
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Sedikit air
Cara-Cara :
1. Kisar cili kering yang direbus, bawang putih dan udang kering sehingga halus dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak masak dan tumis sebentar.
3. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan hampir kering.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya.
5. Setelah sejuk, gaulkan dengan popia atau diasingkan sebagai sos pencicah.
No comments:
Post a Comment