KUIH BAKAR YANG SANGAT SEDAP & LEMBUT
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
2 cawan gula pasir
2 cawan jus pandan (7 helai daun pandan + 4 helai daun limau purut dikisar bersama air & ditapis)
2 cawan santan
2 cawan tepung gandum
6 biji telur (saya guna gred A)
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
Garam
Pewarna hijau
Bijan secukupnya
Minyak masak
Cara-Cara :
1. Satukan semua bahan kecuali bijan dan minyak masak dan kacau menggunakan whisk. Kemudian ditapis.
2. Panaskan loyang di atas dapur (saya guna acuan pecah 8). Masukkan minyak dan bijan secukupnya. Tuangkan adunan dalam 3 senduk atau lebih kurang 300 ml).
NOTA : Satu cara lagi ialah bijan ditabur selepas adunan hampir mengeras bagi memastikan bijan tidak tenggelam. Selepas ditabur, boleh dipindahkan ke dalam oven.
3. Biarkan adunan agak mengeras dan sedikit keperangan, baru dipindahkan loyang ke dalam oven dan bakar sehingga masak mengikut garing yang disukai.
(NOTA : Saya bakar antara 30-35 minit pada suhu 180'C).
Adunan menghasilkan : 5 biji kuih bakar
1/2 adunan menghasilkan : 3 biji kuih bakar
No comments:
Post a Comment