Friday, May 10, 2019
KACANG PANJANG TUMIS BAWANG PUTIH & AYAM ...
KACANG PANJANG TUMIS
BAWANG PUTIH & AYAM
sumber : zaralovebaking ...
Bahan-Bahan :
1 ikat sayur kacang panjang ~ dipotong serong anggaran 1 inci
100 gm daging ayam ~ hiris nipis *
3 titik minyak bijan * ( * satukan & perap 10 minit )
1 biji bawang besar saiz sederhana ~ potong bulat
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 biji cili merah ~ hiris
1 biji cili hijau ~ hiris
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali, tumiskan bawang putih, bawang besar, cili hijau, cili merah serta sos tiram sehingga berbau harum, kacau rata dan masukkan daging ayam. Tuangkan sedikit, biarkan mendidih.
2. Tambahkan sayur kacang panjang dan gaul rata. Masak sehingga sayur kacang panjang lembut tetapi masih rangup. Tambah garam secukup rasa, masak sekejap dan tutup api.
3. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment