KEK PISANG

Thursday, May 2, 2019

ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG ...










ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan sembilang sederhana besar
2  biji  tomato  ~  dibelah 4
1  cekak  daun kesum
2  batang  serai  ~  dititik
3/4  cawan  air asam jawa  (3 sudu besar asam jawa, bancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam & sedikit gula
Minyak masak untuk menumis


Bahan-Bahan Dikisar :

1  cawan  cili kisar  (20 tangkai cili kering direndam hingga kembang & toskan)
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
1  biji  bawang besar
5  biji  bawang merah/kecil
3  ulas  bawang putih
1/2  inci  belacan  ~  dibakar
1  sudu kecil  lada hitam biji  ~  ditumbuk halus/ atau guna yang serbuk pun boleh)
Air secukupnya  (anggaran dalam 4 cawan)


Cara Memasak :

1.  Ikan sembilang disiang, potong ikut suka, rendam sebentar dengan air asam jawa, sedikit garam, kemudian cuci bersih dan toskan.  Sementara itu belah 4 setiap biji tomato dan ketepikan dulu.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak.  Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan sehingga mendidih.

3.  Bila mendidih, masukkan ikan sembilang dan jus asam jawa, kacau rata dan biarkan mendidih.

4.  Tambahkan tomato dan daun kesum.  Tambahkan air dalam 3 cawan lagi.  Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing-masing.

5.  Biarkan mendidih lagi.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula.  Biarkan masak dengan api sederhana.  Sesuaikan rasa, tutup api dapur, angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment