Sunday, May 5, 2019
TUMIS TEMPE ...
TUMIS TEMPE
sumber : FB@Aneka Resipi Masakan Sheila Rusly
Bahan-Bahan :
250 gm tempe ~ potong ikut selera & goreng sehingga garing, ketepikan
2 biji cili hijau ~ hiris nipis
1 biji cili merah ~ hiris nipis (saya tambah)
1 biji tomato kecil ~ hiris nipis
4 biji bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
3 sudu makan kicap manis
2 sudu makan gula merah
Garam & serbuk lada hitam secukupnya
Cara Memasak :
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi.
2. Masukkan cili hijau, cili merah, tomato dan gula merah lalu digaul rata.
3. Masukkan tempe yang digoreng, kicap manis, garam dan serbuk lada hitam secukup rasa, aduk rata dan masak sehingga masak.
4. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment