PUDING SAGU SELASIH GULA MELAKA
sumber : resipicitarasawan ...
jumlah hidangan : 8
Bahan-Bahan :
1 cawan sago kecil
1 sudu besar biji selasih
1 liter air ~ untuk merebus
1 cawan santan pekat (santan kotak)
1/2 sudu besar gula
1/4 cawan air
1/4 sudu teh garam
Bahan Lain : Potongan buah-buahan yang disukai
Bahan Sirap Gula :
1 cawan gula merah
1/3 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
Satukan gula merah, air dan daun pandan. Masak sehingga gula larut, tutup api kemudian ditapis. Biarkan sejuk.
Cara-Cara Penyediaan :
1. Rendam biji selasih sehingga kembang dan toskan.
2. Cuci sago, toskan. Masak air sehingga mendidih kemudian masukkan sago.
3. Masak sehingga sago menjadi jernih. Angkat dan toskan ke dalam penapis.
4. Alirkan di bawah air paip ke atas sago dan bilas beberapa kali sehingga kanjinya hilang.
5. Toskan sekali lagi kemudian gaulkan dengan selasih.
6. Dalam periuk, satukan santan, gula, air dan garam.
7. Masak sehingga panas sahaja, tidak perlu sampai mendidih.
8. Sejukkan santan dahulu kemudian gaulkan dengan sago selasih tadi.
9. Masukkan ke dalam gelas tinggi atau cawan dessert dan simpan di dalam peti sejuk.
10. Untuk menghidang : Tuangkan sirap gula dan tabur dengan potongan buah-buahan.
No comments:
Post a Comment