PUFF PASTRY INTI KENTANG
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
10 keping puff pastry (jenama KAWAN) bersaiz 4 inci x 4 inci
1 biji telur ~ dipukul sedikit
Bijan hitam untuk hiasan
Bahan-Bahan Inti :
3 biji kentang saiz sederhana
2 biji telur
1 biji bawang besar ~ dicincang
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 pokok daun bawang ~ dihiris halus
1 kiub pati ayam MAGGI ~ dihancurkan
1 camca besar penuh serbuk rempah kari daging Adabi
1 camca teh gula
1/4 camca teh serbuk lada hitam (optional)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-Cara :
1. Untuk Intinya : Kentang dikupas, cuci dan dipotong dadu kecil-kecil (seperti membuat inti karipap). Kemudian rebus kentang tadi sehingga empuk, toskan. Panaskan 2 camca besar minyak masak di dalam kuali. Tuangkan telur dan kacau sehingga hancur, angkat dan ketepikan.
2. Di dalam kuali yang sama, masukkan 3 camca besar minyak masak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan serbuk rempah kari dan kacau rata. Tuangkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kentang, telur hancur dan kiub pati ayam. Gaul rata dan masukkan gula. Kacau dan masak sehingga kering.
3. Masukkan sedikit garam (rasa dulu sebab kiub ayam dah ada garam) dan serbuk lada hitam, (jika guna), kacau dan akhir sekali tambahkan hirisan daun bawang. Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' boleh dimatikan api. Biarkan inti sejuk sepenuhnya.
4. Untuk Puff Pastry Inti Kentang : Panaskan oven pada suhu 180'C. Sediakan dulang pembakar. Ambil sekeping puff pastry, ambil 1 camca besar inti dan letakkan pada 1/2 bahagian puff pastry kemudian lipat puff pastry menjadi tiga segi. Tekan-tekan sedikit tepinya dengan garfu. Alihkan ke atas dulang pembakar. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry dan inti sehingga siap.
5. Kelar-kelarkan permukaan puff tadi dengan pisau kemudian sapu dengan telur dan taburkan sedikit bijan. Bakar di dalam oven selama 25 minit sehingga kuning keemasan (jika oven anda ada fungsi 'kipas', anda boleh 'ON KAN'. Setelah masak, sejukkan puff di atas jaringan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment