KEK PISANG

Thursday, May 9, 2019

APAM NASI ...







APAM NASI JJ
sumber :    FB@duniamasakanJalilahJJ ...
hasil :    37 biji acuan lompang saiz besar




Bahan-Bahan :

2  cawan  nasi sejuk semalam
2  cawan  tepung gandum
2  cawan  tepung beras
2 1/2  cawan  air
1 1/2  cawan  gula
1  paket  yis Mauripan
Kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam  (dikukus 5 minit)


Cara-Cara :

1.  Blender nasi, gula dan air sehingga betul-betul hancur dan halus.  Masukkan ke dalam bekas yang besar.  Campurkan tepung beras, tepung gandum dan yis Mauripan.  Gaul sebati dan perap selama 1 jam.  Bila adunan sudah naik, kacau dahulu tepung dan buih-buih yang tidak sekata.  Bahagikan kepada beberapa bahagian.  Warnakan ikut pilihan.

2.  Acuan pilihan (kecil) sapu minyak sedikit (jangan banyak).  Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 10-15 minit.  Bila dah masak, tunggu suam baru dikeluarkan dari acuan.  Terbalikkan biar kering bahagian bawah baru disusun di dalam bekas kedap udara.  Hias dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.




Ju

No comments:

Post a Comment