PUDING SAGU GULA MELAKA
ALA 'ABC'
sumber : zaralovebaking@me...
Bahan-Bahan :
1 cawan biji sagu warna hijau ~ cuci bawah air & toskan
3 cawan air
1 helai daun pandan
1 tin jagung dalam tin 'cream style'
1 paket cendol ~ toskan airnya
Bahan Air Gula :
60 gm gula merah
100 gm gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan ~ disimpul
Garam secukup rasa
Bahan Santan :
2 cawan santan
2 1/2 sudu besar tepung beras
1/3 cawan gula
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
1. Untuk Puding Sagu : Masukkan air dalam periuk bersama daun pandan dan masak biar air berbuih kecil sedikit kemudian terus masukkan sagu sambil dikacau agar tidak berketul.
2. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sehingga sagu masak dan pekat (biji sagu bertukar warna jernih/bercahaya), padamkan api.
3. Tuangkan ke dalam bekas/loyang bersesuaian dan sejukkan sepenuhnya.
4. Untuk Bahan Air Gula : Dalam periuk kecil, masak bahan air gula sehingga mendidih dan pekat. Tutup api dan sejukkan.
5. Untuk Bahan Santan : Dalam periuk, sebatikan semua bahan dan masak sambil dikacau selalu sehingga mendidih dan pekat, tutup api dan terus kacau, biarkan sejuk sedikit.
6. Cara Menghidang : Sagu yang telah sejuk dipotong ikut suka. Tuangkan air gula ke dalam gelas atau bekas pilihan, masukkan potongan puding sagu diikuti dengan Bahan Santan, Cendol secukupnya dan akhir sekali Jagung secukupnya.
7. Sejukkan di dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment