KUIH CARA MANIS
sumber : seripayaku ...
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur (saya guna gred A)
3 helai daun pandan (saya guna 1/2 sudu kecil pasta pandan)
Sedikit pewarna hijau
Gula pasir secukupnya (untuk inti)
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan acuan khas untuk kuih cara di atas dapur.
2. Daun pandan dikisar dengan santan dan ditapis.
3. Kemudian campur dan masukkan semua tepung, telur dan garam, serta santan ke dalam pengisar dan kisar kesemua bahan sehingga sebati. Tapis untuk memastikan adunan tidak bergentel.
4. Bila adunan siap, tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dipanaskan dan disapu sedikit minyak terlebih dahulu supaya mudah dikeluarkan nanti.
5. Letakkan sedikit gula pasir ditengahnya. Tutup acuan dengan tudung periuk/penutupnya, tunggu sehingga masak menggunakan api perlahan supaya kuih tidak mudah hangit dibahagian bawahnya. (anggaran 4-5 minit). Angkat dan bolehlah dicantumkan.
AYAM MASAK HALIA
BERSAMA KUAH
sumber : Insta@resepisedap ...
Bahan-Bahan :
Dada ayam ~ anggaran 2 keping, dipotong kecil
8 biji cili padi ~ diketuk atau dibelah 2
1 sudu kecil tepung jagung ~ dibancuh dengan sedikit air
3 ulas bawang merah ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat & leraikannya
1 inci halia ~ hiris nipis memanjang
1/2 batang lobak merah ~ dipotong bulat
1 biji tomato sederhana besar ~ dipotong 6
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk kasar
1/4 lada benggala ~ dipotong kecil (tak letak)
1/2 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan air
Sedikit kicap
Sos tomato, sos cili & sos tiram
Sedikit garam & gula
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Ayam yang sudah dipotong kecil-kecil tadi diperap dengan sedikit sos tiram, sedikit garam, lada hitam selama 20 minit.
2. Kemudian panaskan minyak masak di dalam kuali dan goreng ayam tadi, selepas itu bila dah nampak garing, angkat dan ketepikan. Dengan menggunakan minyak yang sama tetapi bila banyak kurangkan sedikit. Tumis bahan yang telah dikisar bersama halia sampai naik bau dan kekuningan.
3. Kemudian masukkan bawang besar, cili padi, lobak merah dan lada benggala, kacau sebatikan. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram secukupnya, sedikit kicap dan air, kacau sebati.
4. Bila dah nampak mendidih, masukkan kepingan dada ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebati. Masukkan juga tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Sesuaikan kepekatan dengan selera anda.
5. Akhir sekali masukkan pati ayam, garam, gula dan buah tomato, kacau rata dan sesuaikan rasanya. Biarkan masak sekejap, tutup api dan sedia dihidangkan.
TUMIS KOBIS
No comments:
Post a Comment