Wednesday, May 29, 2019
MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI ...
MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
4-5 keping ikan tenggiri
1 batang bunga kantan ~ belah 4
1 pelepah daun kari (saya ganti dengan daun kesum sebab tiada daun kari)
1-2 sudu besar pes asam jawa Adabi atau secukup rasa
Garam & serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya (saya guna tomato)
Bahan Kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
1 inci halia
3 sudu besar cili kisar
1 ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Bawang-bawang, halia dan belacan dikisar. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar. Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.
2. Masukkan setengah blender air (agak-agak). Masak hingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan pes asam jawa.
3. Renih atas dapur dan masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.
4. Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment