Tuesday, January 31, 2017
APPLE CRUMBLE MUFFINS...
APPLE CRUMBLE MUFFINS
rujukan : seleraputeri.blogspot...
Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter - cairkan
1 sudu teh serbuk kayu manis
Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur gred A
200 gm buttermilk (200 gm susu segar + 1 sudu besar cuka makan = rehatkan 10 minit untuk dapatkan buttermilk, ia kelihatan seakan berketul-ketul)..
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla *
1/2 sudu teh esen epal * (* atau 1 sudu teh esen vanilla)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit, empulur & didadu (boleh juga epal merah@gala) - anggaran 3 biji saiz kecil
Cara-Cara :
Panaskan oven terlebih dulu pada suhu 200'C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan cawan kertas. Ketepikan.
Ayak tepung gandum dengan baking powder. Ketepikan.
Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur di dalam mangkuk adunan.
Dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, soda bikarbonate, garam dan esen vanilla. Kacau sebati.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk. Kacau sehingga sekadar sebati saja. Masukkan epal yang dipotong dadu. Gaul sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan dengan bahan topping.
Turunkan suhu pada 170'C dan bakar selama 30 minit sehingga masak...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment