KEK PISANG

Friday, January 13, 2017

PAI EPAL GORENG...










PAI EPAL GORENG
sumber  :    Majalah SAJI Jun 2012...





Bahan-Bahan :

4  keping  puff pastry jenama KAWAN
3  biji  epal hijau
1  sudu kecil  serbuk kayu manis
1  sudu besar  mentega
2  sudu besar  gula perang
6  biji  kismis  (saya guna kranberi kering sedikit jer)
2  sudu besar  gula aising  -  untuk hiasan (tak letak)
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Potong epal pada bentuk kiub kecil.  Jika suka boleh dikupas kulitnya.

2.  Panaskan pan dan masukkan epal berserta mentega dan gula perang.  Biarkan masak sehingga epal menjadi lembut.

3.  Masukkan pula kismis/kranberi kering dan serbuk kulit kayu manis.  Kacau rata, angkat dan biarkan sejuk.

4.  Potong kepingan puff pastry pada bentuk empat segi anggaran 10 cm x 8 cm.

5.  Letakkan inti epal dan lipat dan tekan kemas menggunakan garfu.

6.  Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyak.   (Saya bakar pada suhu 200'C selama 20-25 minit atau hingga kuning keemasan).

7.  Taburkan gula aising menggunakan penapis sebagai hiasan jika suka...

No comments:

Post a Comment