Saturday, January 14, 2017
PAF KRIM PANDAN...
PAF KRIM PANDAN
sumber : Majalah RASA 2007 ; (sangat sedap)...
Bahan Cream Puff :
Bahan A :
500 ml air
200 gm mentega
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula halus
Bahan B :
250 gm tepung gandum
3/4 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
6 biji telur gred A
Bahan Inti Pandan :
500 ml susu segar
2 biji telur gred A/B
100 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
25 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
1/2 sudu teh perasa pandan/pandan emulco
1/2 sudu teh pewarna hijau
Cara-Cara :
1. Untuk membuat inti pandan : masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.
3. Sejukkan inti sebelum dimasukkan ke dalam cream puff.
4. Untuk membuat cream puff : di dalam periuk, panaskan bahan-bahan A sehingga mendidih.
5. Masukkan bahan B dan kacau sehingga tidak melekat di periuk.
6. Biarkan adunan sedikit suam. Apabila adunan sedikit suam, masukkan telur sedikit demi sedikit dan putar sehingga sebati.
7. Selepas itu, masukkan adunan ke dalam beg piping dan paipkan adunan di dalam dulang pembakar.
8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 200'C api atas bawah (jika ada kipas ON kan) selama 20 minit hingga keperangan.
9. Apabila masak, sejukkan dan potong. Masukkan inti pandan dan hiaskan ikut citarasa...
Labels:
Creme Puff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment