PENGAT PISANG & KELEDEK
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 biji pisang tanduk - kupas kulit, belah 2 & dipotong-potong
2 biji keledek saiz sederhana - kupas kulit & dipotong-potong
2 cawan santan
1 ketul gula melaka
3 sudu besar gula pasir
1/4 cawan biji sagu - dicuci bersih & toskan
2 helai daun pandan - disimpul
sedikit garam
Cara-Cara :
Masukkan santan, gula pasir, gula melaka, daun pandan dan sedikit garam ke dalam periuk. Masak dan kacau sekali sekala agar santan tidak pecah. Masukkan keledek dan biji sagu, kacau hingga keledek empuk dan biji sagu menjadi jernih kemudian masukkan pisang. Kacau sekali sekala, biarkan mendidih seketika.
Sesuaikan rasa dan tutup api. (Jika pengat agak pekat boleh ditambah sedikit air panas, ikut kesesuaian).
Hidangkan!!!
sedapnyer..
ReplyDeletenyum sedap,....
ReplyDelete