KEK PISANG

Thursday, January 26, 2017

KUIH BAKAR KEMBOJA...









KUIH BAKAR KEMBOJA (AZIE KITCHEN)




Bahan-Bahan :  (4 keping guna acuan kemboja)

2  cawan  tepung gandum
2 1/2  cawan  santan
1  cawan  jus pandan
1  cawan  gula kastor atau 3/4  cawan
2  sudu besar  butter  -  dicairkan
3  biji  telur gred A/B
1/2  sudu teh  garam
Pewarna hijau
Sedikit bijan  -  untuk ditabur atas kuih


Cara-Cara :

1.  Campurkan semua bahan dan blend/kisar sampai sebati dan tepung tidak berbintil.

2.  Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di atas api dapur.  (kalau mahu elak dari adunan melekat pada acuan, penuhkan acuan dengan minyak masak.  Selepas itu panaskan hingga keluar asap...betul-betul panas, kemudian tuang ke dalam bekas/keluarkan minyak itu dari acuan).  Kecilkan api sekecil-kecilnya.

3.  Lenser minyak atau butter pada acuan dan tuangkan adunan ke dalamnya.  Kemudian taburkan sedikit bijan di atasnya.

4.  Masak sebentar di atas dapur gas selama 5-10 minit dengan api yang sangat kecil bertujuan untuk dapatkan kulit yang agak garing.  Kemudian sambung bakar kuih di dalam oven pada suhu 180'C selama 30-40 minit hingga permukaan kuih nampak keperangan...





No comments:

Post a Comment