AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - potong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
2 biji kentang - kupas & potong kiub setiap satu & rendam (saya rebus 1/2 empuk)
2 batang serai - titik
1 helai daun bay
1 keping asam gelugur
1 peket kecil santan pekat (anggaran 250 ml)
Air jika perlu
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan kisar halus :
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
2 biji buah keras
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan kisar halus, serai dan daun bay hingga berbau wangi. Biarkan seketika hingga cili sedikit masak.
2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan santan dan kentang (toskan) yang telah direbus separuh empuk (untuk proses mempercepatkan masakan). Masak hingga kentang dan ayam empuk sepenuhnya.
3. Masukkan asam gelugur dan jika kuah kurang, boleh tambah sedikit air. Biarkan mendidih. Kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Sesuaikan rasa dan tutup api. Hidangkan...
Kobis Goreng Bersama Telur
No comments:
Post a Comment