KEK PISANG

Tuesday, January 31, 2017

SUP TELUR...











SUP TELUR




Bahan-Bahan :

5  biji  telur
4  biji  bawang merah  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
1  biji  ubi kentang  -  dipotong kiub kecil
1  batang  celery  -  dipotong kecil
Sedikit kobis  -  dihiris
Sedikit daun sup  -  hiris kasar
Sedikit bawang goreng  -  untuk tabur
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan hiris (bawang merah & bawang putih) sehingga berbau harum.  Apabila sudah naik bau, masukkan air secukupnya (anggaran 1 mangkuk air).  Kacau perlahan dan biarkan mendidih seketika.

2.  Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ubi kentang.  Biarkan sehingga ubi kentang empuk/lembut.

3.  Apabila ubi kentang sudah empuk/lembut, masukkan kobis dan celery, kacau dan biarkan seketika.

4.  Kecilkan api untuk masukkan telur satu demi satu.  Biarkan kira-kira 3 minit.

5.  Masukkan sedikit garam, kacau rata.

6.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Angkat dan sedia dihidangkan.  Taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng....

No comments:

Post a Comment