Thursday, January 5, 2017
TENGGIRI MASAK KICAP...
TENGGIRI MASAK KICAP
sumber : resipi citarasawan...
Bahan-Bahan :
4 keping ikan tenggiri
sedikit garam & serbuk kunyit
1 tangkai cili merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji tomato - dibelah 4
2 hiris halia - dimayang halus
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Bahan Perasa :
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar kicap hitam@pekat
1 sudu besar air asam jawa
sedikit air
garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan di lumur sedikit garam, sedikit serbuk kunyit dan digoreng. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar dan halia sehingga naik baunya. Masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga kuahnya agak pekat. Angkat dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment