Wednesday, January 18, 2017
MASAK LEMAK CILI API SARDIN...
MASAK LEMAK CILI API SARDIN
sumber : insta@danish.harraz...(sedap)
Bahan-Bahan :
1 tin besar ikan sardin
2 cawan santan pekat atau 1 kotak kecil santan
4 helai daun limau purut
2-3 biji ubi kentang, dikupas & dibelah 4
1-2 keping asam gelugur@keping
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk/Blend :
6-10 biji cili api
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
Masukkan santan (kalau guna santan kotak, campurkan dengan air tetapi jangan sampai cair), bahan tumbuk/blend, ubi kentang, asam keping juga daun limau purut yang telah diramas sedikit ke dalam periuk dan masak kuah biar sampai hampir mendidih.
Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan. Kacau perlahan-lahan sehingga ubi kentang empuk. Setelah itu, masukkan ikan sardin dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi sekata. Akhir sekali bolehlah diperisakan dengan garam secukup rasa.
Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment