KEK PISANG

Wednesday, January 18, 2017

MASAK LEMAK CILI API SARDIN...










MASAK LEMAK CILI API SARDIN
sumber  :   insta@danish.harraz...(sedap)




Bahan-Bahan :

1  tin besar  ikan sardin
2  cawan  santan pekat atau 1 kotak kecil  santan
4  helai  daun limau purut
2-3  biji  ubi kentang,  dikupas & dibelah 4
1-2  keping  asam gelugur@keping
Garam secukup rasa


Bahan Tumbuk/Blend :

6-10  biji  cili api
2  ulas  bawang merah
1  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

     Masukkan santan (kalau guna santan kotak, campurkan dengan air tetapi jangan sampai cair), bahan tumbuk/blend, ubi kentang, asam keping juga daun limau purut yang telah diramas sedikit ke dalam periuk dan masak kuah biar sampai hampir mendidih.
     Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan.  Kacau perlahan-lahan sehingga ubi kentang empuk.  Setelah itu, masukkan ikan sardin dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi sekata.  Akhir sekali bolehlah diperisakan dengan garam secukup rasa.
     Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment