KEK PISANG

Monday, January 30, 2017

JEJARI TEMPE...










JEJARI TEMPE GORENG JINTAN
MANIS DAN SOS KARI YOGURT
sumber  :    Majalah RASA Januari 2016...




Bahan-Bahan :

2  paket  tempe  -  dipotong jejari
1  sudu makan  serbuk kari ayam
1  sudu teh  serbuk pati ayam
1  sudu teh  serbuk jintan manis
1  sudu teh  serbuk ketumbar
1  sudu teh  serbuk lada hitam
1  sudu teh  garam
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Bahan Sos :  (tak buat)

100  gm  yogurt asli
1  sudu makan  serbuk kari ayam
3  sudu makan  air panas
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Satukan kesemua bahan kering dan taburkan ke dalam satu dulang kecil.
2.  Gaul tempe bersama bahan kering sehingga rata dan perap selama 30-45 minit.
3.  Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga garing.  Ketepikan seketika.
4.  Bagi menyediakan sos :  bancuh serbuk kari bersama air panas sehingga sebati dan tambahkan yogurt asli.  Perisakan dengan garam secukup rasa.
5.  Sedia dinikmati bersama jejari tempe...

No comments:

Post a Comment