IKAN KEMBUNG BAKAR SUMBAT SAMBAL
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung saiz sedang - belah belakang (resipi asal ikan cencaru)
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dipotong-potong
i inci halia
sedikit belacan bakar, jika suka (tak letak)
beberapa tangkai daun kesum, jika suka (tak letak)
Asam keping (saya guna air asam jawa)
Garam & gula secukupnya
Cara Memasak :
1. Tumbuk serai, halia, bawang putih, bawang besar dan tumiskan sehingga wangi kemudian masukkan cili kisar. Goreng sehingga cili betul-betul masak. Bila dah pecah minyak masukkan gula dan garam secukup rasa.
2. Masukkan daun kesum dan sedikit asam keping atau air asam jawa. Masak sehingga kering dan garing.
3. Bila sambal dah masak, sumbatkan ke dalam ikan dan bakar di dalam pemanggang ikan ajaib/kuali leper. Kalau nak sedap lagi bungkus ikan dengan daun pisang/daun kunyit...
No comments:
Post a Comment