KAILAN IKAN MASIN
sumber : FB@Aneka Resipi Sayur...
Bahan-Bahan :
1 cekak sayur kailan
1/2 batang lobak merah - hiris bulat atau ikut pilihan
1 camca besar penuh isi ikan tenggiri masin yang dipotong kecil
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji cili merah - hiris
2 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Sos ikan secukup rasa
Cara Memasak :
1. Cuci sayur kailan kemudian rendam di dalam air yang dicampurkan 1 camca besar garam selama 10 minit. Toskan, asingkan batang dan daunnya. Potong daun sayur kailan dan ketepikan. Batang sayur kailan di ketuk-ketuk sedikit dengan pisau kemudian hiris. Ketepikan.
2. Panaskan 2 camca besar minyak masak. Gorengkan ikan masin tenggiri hingga harum dan keemasan, menggunakan api kecil. Tolakkan ke tepi kuali. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah. Kacau rata dengan ikan masin tadi dan masak hingga bawang layu.
3. Tambahkan sos tiram, kacau dan tuangkan sedikit air. Masukkan batang sayur kailan, lobak merah dan masak hingga empuk/lembut. Kemudian masukkan pula daunnya, besarkan api, kacau dan masak hingga lembut. Sesuaikan rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit sos ikan atau secukup rasa. Gaul rata, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih...
IKAN BERLADA
No comments:
Post a Comment