KEK PISANG

Monday, January 23, 2017

KUIH CARA MANIS...











KUIH CARA MANIS





Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
3  cawan  santan
2  biji  telur A/B
3  helai  daun pandan
sedikit pewarna hijau
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan acuan khas untuk kuih cara di atas dapur.

2.  Daun pandan dikisar dengan santan dan tapis.

3.  Kemudian campurkan dan masukkan semua tepung, telur dan garam serta santan ke dalam pengisar dan kisarkan semua bahan sehingga sebati.  Tapis untuk memastikan adunan tidak berketul.

4.  Bila adunan siap, tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dipanaskan dan disapu sedikit minyak terlebih dahulu supaya mudah dikeluarkan nanti.

5.  Letakkan sedikit gula pasir ditengahnya.  Tutup acuan dengan penutupnya/tudung periuk, tunggu sehingga masak menggunakan api perlahan supaya kuih tidak mudah hangit dibawahnya.  (anggaran 4 minit).  Angkat dan bolehlah dicantumkan...

2 comments: