KEK PISANG

Tuesday, January 31, 2017

SERABAI & KUAH GULA MELAKA...











SERABAI & KUAH GULA MERAH




Bahan A :

2  cawan  tepung beras
1  cawan  nasi sejuk *
1  cawan  air *  (* dikisar halus)
2  cawan  santan  (dari 1/2 biji kelapa)
1  sudu teh  yis kering Mauripan
Garam secukup rasa


Bahan Kuah Gula Merah :

1/2  cawan  gula merah *
1/2  cawan  gula pasir *
1/2  cawan  air *  (* dimasak sehingga pekat & tapiskan)
2  cawan  santan dari 1/2 biji kelapa
2  helai  daun pandan  -  dikoyak & disimpul
Garam secukup rasa


Cara-Cara :

1.  Panaskan santan sekadar suam sahaja.

2.  Larutkan yis kering dalam santan suam.  Kemudian kacau rata.

3.  Campurkan semua bahan A sehingga sebati dan peram selama lebih kurang 2 jam.

4.  Masukkan 1 senduk adunan ke dalam kuali yang sudah dipanaskan sedikit dan masakkan sehingga adunan kelihatan berlubang.  Gunakan api yang kecil.

5.  Terbalikkan adunan dan masak lagi sehingga kelihatan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan.

6.  Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga habis adunan.

7.  Masukkan semua bahan kuah gula merah ke dalam periuk dan masak sehingga pekat.

8.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment